Algemene informatie

De Tijo van Eeghenschool is een basisschool in Aerdenhout (gemeente Bloemendaal). De school ligt verscholen tussen de bomen op een lommerrijke plek in de gemeente. Niet zo lang geleden stond de school bekend als 'het schooltje in het bos.' Inderdaad, vroeger een schooltje; met weinig leerlingen in gecombineerde groepen. En ja, in het bos; zelf zover dat bezoekers nu en dan de school niet konden vinden..... Er hing een sfeer van knusheid over het schooltje in het bos.

De school van toen is wat groter geworden. Ruim 200 kinderen zijn er nu, in (vanaf groep 3) enkelvoudige groepen. Vanwege de uitbreiding van het aantal leerlingen is in januari 2008 een noodlokaal op het terrein van de school geplaatst. In de zomer 2014 is de uitbreiding gerealiseerd. Hierdoor heeft de school een prachtige gymzaal gekregen en het noodlokaal is vervangen door een klaslokaal in de school.

Wie goed luistert en kijkt, vindt de knusheid toch nog terug. Misschien het samenspel van kinderen uit Aerdenhout, Bentveld, Haarlem- West en Heemstede, ouders en leerkrachten, misschien de ligging van het gebouw: te midden van de eikenbomen in het oude binnenduin, compleet met duinrel en niet te vergeten de speelplaats onder de eiken die niet alleen heel groot, maar ook heel zanderig is. Weer of geen weer, er wordt bijna altijd buitengespeeld. Het voordeel van het bladerendek is dat het de eerste regen tegen houdt. Weer terug in de klas gaan de schoenen uit en de sloffen aan.